dinsdag 27 november 2012

Vuurland

Na onberingen en de elelenten (zware wind) getrotseerd te hebben hebben we vanmorgen de oversteek door het zeestraat van Magellan gemaakt.
In Pategonie nog zware storm gehad (windkracht 10 en uitschieters naar  11)en dan is het rijden/slapen met /in een camper niet gemakkelijk/comfortabel. Die wind, altijd die wind.
Ondanks de kou, het is hier 3 gr, 's nachts beleeft de natuur toch een soort lente. Je ziet lammetjes bij de schapen, nandoe's en de gauanoco's. Vetplantjes die in bloei komen.
Eerst moesten we vanuit Argentinie naar Chili.Beide landen hebben zomaar ergens het land verdeeld, dus we moeten nu 114 kmin Chili rijden en dan weer naar Argentinie te gaan om Ushuaia te bereiken, de zuidelijkste plaats ter wereld.
Paspoortcontole was geen probleem, de ambtenaren zijn gek op stempels en formulieren, de auto moest eerst uitgevoerd en daarna weer ingevoerd worden in Chili, natuurlijk weer een controle op levensmiddelen en over ruim honderd km gaat bij de Chileens/Argentijnse grens hetzelfde feest weer van start.
Zo zal deze beide grenzen een paar keer worden overgestoken, alvorens we in Chili naar het noorden gaan.
De boot op en af was voor onze camper een probleem, daar we achter een lange oversteek hebben. Maar waar duc-tape al niet goed voor is.Dus de schade is "gefixt".
We staan nu op een parkeerplaats bij een Hosteria (soort motel) alwaar WIFI is en we vanavond gezamelijk gaan eten.
Vandaag hebben we het plexiglas voor de voorraam en koplampen gedaan ivm erge slechte weg richting  Ushuaia. Deze zal tot halverwege Chili moeten blijven zitten, want het zijn nu allemaal kiezels, gravel, zand en modder wegen.

In Pategonie, het grote, ruige land heeft een slechte tot geen dekking. Er staan langs de weg om de 10 km SOS palen indien je hulp nodig hebt. Dus mobiel verkeer is zinloos!
Ook kom je in Argentinie zomaar roadblocks tegen. Dan zijn de trucchauffeurs, benzinepomphouders of anderen het niet eens met de koers van presidente Kirchner. Geduldig wachten, zwaaien en hola zeggen en negen van de tien keer laten ze je door!
We zijn al aardig wat Europenanen tegengekomen die ongeveer hetzelfde traject gaan af geleggen. Twee Nederlandse jongens, midden dertig, die met hun twee landrovers met tentdak, hun vrouwen in Ushuaia laten invliegen, een Duitse camper met een echtpaar van onze leeftijd, een Belgische stel met 4 kinderen, die verplicht elke dag braaf huiswerk maken en twee Franse campers.
Waarom heet Vuurland vuurland: Dhr Magellan heeft Vuurland ontdekt en zag dat de inboorlingen vele vuren maakten die vanaf zee goed te zien waren.


Tot in Ushuaia!