vrijdag 30 augustus 2013

British Colombia

We hebben Alaska inmiddels achter de rug evenals de provincie Yukon. In Yukon hebben we  de Alaska Hwy gereden. Deze weg (2400 km lang) is in 1942 in 8 maanden tijd aangelegd. President Herbert Hoover had hiertoe opdracht gegeven, na de aanval op Pearl Harbor. Alaska was tot die tijd alleen maar overzee en per vliegtuig te bereiken, maar de kwetsbaarheid van Alaska door de Japanners maakte dat er over land een weg moest worden aangelegd voor militair en materieel transport ter verdeling van vijandige aanvallen. Van de 10.000 soldaten begon de helft in Delta Junction en de anderen in Dawson City. Bij Contact Creek (hoe verzin je het) konden ze elkaar na 8 maanden de hand schudden. Voorwaar een huzarenstukje.

In Yukon op de weg terug naar BC weer veel wild gezien, kuddes van 60 bizons over de weg, berggeiten, beren die als ze de weg over gestoken waren je van achter een boom begluurden.
We zijn nu weer terug in British Colombia aan de oostelijke kant. We hebben Jasper en Banff gehad en zijn nu in Cranbrook. Als je vanuit de eenzaamheid en de stilte terugkomt in het toeristische gedeelte van Banff en Jasper, dan moet je even slikken! Maar we hebben daar veel gehiked. In de Canadese Mountains zijn veel bergen nog met ijs bedekt en zijn er veel waterpartijen. Dus heel veel natuurschoon.

IJs en wederdiendende ontmoeten we Gerard zijn zus en zwager de 6e september in Vernon. Zij reizen per gehuurde camper 3 wkn door BC en het leek ons vieren wel leuk om elkaar zo ver van huis te ontmoeten. In ruil voor het meenemen van drop en een puzzelboekje, zal ik die avond een welkoms-etentje bereiden. Daarna gaan we als een speer richting Calgary en zo naar Halifax. We lopen door deze familie bijeenkomst een paar dagen vertraging op  op ons schema, maar die halen we straks door per dag iets langer te rijden, hopelijk wel in.

De Canadese Rockies zijn in deze tijd van het jaar 's nachts al aardig koud. Temp overdag is prima. De gletsjers zijn een spektakel op zich, wat zijn er daar veel van in de Rockies.

BC is tweetalig. De kinderen krijgen in het Frans onderwijs en daarbuiten spreken ze Engels, grappig te weten.


We hebben n.a.v. in ons blog over Alaska vragen gekregen over de mosquitos en het Noorderlicht.
De muskieten zwermen bij miljoenen in het late voorjaar en vroege zomer over het land op zoek naar bloed. Gelukkig waren wij in een tijd dat we er totaal geen last van hadden.
Noorderlicht is een fenomenaal gebeuren wat in de winter als het vriest tot eind april zich voor kan doen in de kleuren rood en groen. Maar omdat het menselijk oog rood niet goed kan herkennen is het meestal groen wat men ziet. In een soort bioscoop in Whitehorse hebben we daar in ligstoelen, op de dak-koepel 360graden geprojecteerd gezien, hoe dat eruit ziet.
Tegelijkertijd geeft de Noord- en Zuidpool exact hetzelfde te zien !  Spectaculaire beelden.