donderdag 31 januari 2013

Titikaka-meer

Het Titikakameer wordt begrensd door Bolivia en Peru. Aan de Bolivia zijde ligt o.a. Copacabana waar vandaan we een boottocht hebben gemaakt naar Isla del Sol. Dit eiland was vroeger het imperium van de Inca’s. Er leidt een Inca-trap met 206 treden naar een sacrale stenen fontein met 3 bronnen. Fonteinen van de jeugd. Volgens de legende was het de geboorte plaats van Viracocha, de scheppingsgod. We werden verrast door schitterende uitzichten over het Titikakameer. Het is het grootste zoetwatermeer van Zuid Amerika en ligt op een hoogte van 3820 mtr., is 230 km lang en 97 km breed en heeft een maximale diepte van 457 mtr.

In Copacabana is onze camper ingezegend, een ritueel dat hier vaak voorkomt. Het voertuig wordt dan versierd met bloemen en vele kitscherige spullen, wat het geheel wel kleurrijk maakt. Een priester maakt daar serieus werk van en na een gebed zegent hij de camper aan alle kanten, vaak ook onder de motorkap! Dus nu krijgen we (hopelijk) geen lekke banden, geen motorpech, geen gasproblemen of andere toestanden.

Vanuit Copacabana weer terug naar Peru gaf de nodige consternatie. De Boliviaanse agenten/douane wilden ons niet doorlaten. Ze bedachten boetes voor van alles en nog wat. Ze hadden nu bedacht dat er een boete betaald moest worden voor onze barst in de voorruit. We konden voor de snelle methode kiezen, lees smeergeld betalen, of voor de langzame, wat in kon houden dat je zeker twee of meer dagen vastgehouden kon worden. We hebben met elkaar besloten voor de snelle methode te gaan en dan kunnen ze snel en praten nergens meer over een boete o.i.d.

In Puno, waar we nu staan hebben we een boottocht naar de floating islands gemaakt. Indianenstammen leven daar op zelfgemaakte drijvende eilanden, gemaakt van riet. Zo’n eiland gaat ong. 25 jaar mee en dan is het verrot. Het zijn allemaal aparte gemeenschappen, waar 3 a 4 gezinnen op leven. Er is op een van die eilanden een kleuterschool, lagere school en een kerk. Daar hebben Gerard en ik ons traditionele dracht gestoken! (net Volendam, ha, ha).

Vandaag gaan we uit Puno naar Cusco, waar we komend weekend Machu Pichu gaan bezichtigen, de verborgen Incastad