maandag 10 december 2012

Los Glaciares

 Zaterdag de 8-12 zijn we in NP Los Glaciares waar o.a de gletsjer Perito Moreno is, die van dichtbij bekeken kan worden. Het gehele NP bestaat uit meerdere gletsjers van in totaal 48; deze worden gevoed door de Zuid-Pategonische ijsvlakten en een van de weinige gletsjers die nog steeds aangroeien. Totale ijsoppervlak is 250 m2 en is het derde grootste drinkwaterreservoir ter wereld. De Perito Morero verschuift 2 mtr per dag.

We zijn met een boot dicht bij de Perito Morero geweest. Deze heeft een wand van 60 mtr hoog en 170 mtr onder de waterspiegel. Je kunt er via een bordwalk ook vrij dichtbij komen en hebben met een donderend geraas stukken in het water zien verdwijnen. Wat een herrie geeft dat!

’s Middags werd Gerard z’n dag weer helemaal goed, want toen kwamen antieke auto’s het parkeerterrein op rijden. Zij deden mee met de Glaciares tocht! Gerard zou Gerard niet zijn om zijn antieke auto’s op de Ipad te laten zien. En zie daar….verbroedering kent geen grenzen!

Zoals al eerder vermeld zie je alle typen van vervoer, fiets, motor (spraken met mensen uit de stad Groningen die in een ½ jaar Zuid-Amerika wilden ontdekken), te voet per lama en een Duits bedrijf die een Rotelbus heeft, waar met 20 man/vrouw in gereden en slapen wordt.

Ook zijn er elk weekend Asado’s. Zonder Asado is de Argentijnse man geen man. Op zondag worden op campings waar overal asado bakken (soort BBQ), of in BA gewoon op straat, kilo’s vlees gegrild. Het is een echt familiegebeuren. De foto van 2 helften van een schaap zijn in een restaurant gemaakt. Niet liggend zoals wij kennen, maar vertikaal geroosterd!

Morgen vervolgen wij onze weg over de Routa 40, dit is DE weg van 5000km lengte van zuid naar Noord met 2500 km ripio, waar wij er (gelukkig) maar 1500km van hoeven te doen! De komende 5 dagen hebben we geen bereik of andere vormen van communicatie!