Cartagena / Panama / Colon
Cartagena (Colombia)is een mooie havenplaats waar veel cruiseschepen aanleggen. Het hotel waar wij verbleven, had ook in Benidorm kunnen staan, zoveel hotels! We hebben daar een koetstocht by night gemaakt, in de oude binnenstad. Het is de plaats waar vroeger de Afrikaanse slaven verhandeld werden. Nadat we de campers hadden afgeleverd in de haven, moesten we de volgende dag terugkomen voor narcotica inspectie. Daarna werden alle deuren en luiken verzegeld en begon het wachten….. Onze camper zou met de “Vega Scorpio” aan boord naar Colon varen. Via tracking hadden we deze boot steeds gevolgd, maar de grap wil dat de campers op een ander schip geladen waren! Wij zijn als gezelschap op maandag met het vliegtuig naar Panamacity gevlogen en hebben na ingecheckt te zijn in een hotel een citytour gemaakt met een hop on- hop off bus. Panamacity is een grote stad met 2.2 miljoen inwoners, alle grote banken hebben daar een wolkenkrabber staan. De skyline is dan ook een prachtig gezicht. Eerst naar de beroemde sluizen vervolgens door de stad zelf. Indrukwekkend is te zien hoe die grote containerschepen geschud worden. Zij moeten door 3 sluizen 27 mtr. omhoog naar Lake Gatun, daarna weer door 3 sluizen 27 mtr. omlaag van de grote oceaan naar de Atlantische oceaan. Dinsdag zijn met een panoramatrein langs het Panamakanaal gereden vanuit Panamacity naar Colon in het noorden. Onze brooker/fixer is 2 hele dagen bezig geweest om de juiste stempels en formulieren te krijgen. Zo’n man/vrouw heeft zich het beroep eigen gemaakt om motorvoertuigen door de douane te loodsen. Hij/zij kent de douanemensen en kan ze “ masseren”, zodat e.e.a. vlotter gaat! Hier en daar wat smeergeld schuiven en toen konden de campers opgehaald. Als laatste nog wel even onder de ontsmettingsdouche. In Colon konden we vanwege de veiligheid het hotel niet verlaten en bijvoorbeeld de stad in. Met een taxi naar een grote supermarkt kon nog net. Colon is een stadje met 300 duizend inwoners en is gevaarlijke stad, geen wolkenkrabbers alleen slecht onderhouden winkel en woningen. Kortom een echte havenstad met sociale woningbouw, waar al twintig jaar niets aan onderhoud aan is gepleegd. Een groter contrast met Panamacity is niet te bedenken.
De nu te volgen route is door een aantal kleinere landen waar we telkens in 3 a 4 dagen doorheen rijden. Wij zijn nu onderweg naar de grens met Costa Rica en het is hier heet ruim boven de 35 graden. En in Nederland maken ze de koudste Pasen sinds 1963 mee, het kan verkeren!
Pasen wordt hier uitgebreid gevierd. Alles is dicht op goede vrijdag en in tegenstelling tot de Kerst, hebben ze met Pasen ook 2e Paasdag. Dus lang weekend hier! Stranden zijn nu overvol, want iedereen zoekt verkoeling!
Het aftellen is begonnen. Nog 42 dagen en dan zijn we in LA. De reis is met 5 dagen verlengd, omdat we een week vertraging door de koffieboeren in Colombia gehad hebben. We komen nu de 13e mei aan in LA, wat ons nog anderhalve dag geeft om een stallingsplek voor de camper te regelen.