maandag 24 december 2012

Vulkaan Osorno

Na Bariloche zijn we weer de grens met Chili overgestoken, richting Osorno. Eerst Argentinië uit dan volgt 40 km niemandsland waarna de grens met Chili. Deze keer een strenge controle op vers fruit, zuivelproducten enz. De dame van de veterinaire controle keurde eerst de schouderham goed, maar ze wilde toch met haar chef overleggen. En jawel zowel de ham als de kaas waren ineens verboden verklaard ! (Nu hadden ze tussen de middag weer wat op het brood !) In de 40 km niemandsland dachten wij veel wit zand te zien, maar wat bleek ; De hele omgeving was voorzien van een hele dikke laag vulkaan as. We zijn nu op de breuklijn van aardschollen, die noordwaarts richting Noord-Amerika gaat. Vele actieve vulkanen zijn hier. We zijn ook nog langs het restaurant van de broer van Maxima geweest. Helaas gesloten. Nu weten wij uit betrouwbare bron dat Maxima kerst viert in Argentinië  bij haar fam. De wegen waren schoon geveegd maar de hele omgeving, ja dat moet de natuur zelf opruimen.

Op de Rn215 zijn we in een automuseum geweest. De voormalige Duitser had daar zo’n 100 Studebakers staan. Nadat de man een MG logo op ons fleece jack zag, kregen we een extra rondleiding door een nog afgesloten deel met nog te restaureren auto’s. Ook hier weer: Klassieke auto’s verbroedert!

Via de steden Osorno en Puerto Montt reden we naar de voet van de vulkaan Osorno, om daar op een hoogte van 1200 mtr, op een parkeerplaats te overnachten. Bij mooi weer, ’n plaatje, echter het waaide zo verschrikkelijk hard dat we besloten met de motor in z’n eerste versnelling (behoorlijk stijl), weer naar beneden te gaan en een camping op te zoeken. De hele nacht heeft het hard geregend en naar alle verwachtingen boven op de vulkaan flink gesneeuwd. De foto laat zien hoe onheilspellend de lucht eruit zag.

Nu een paar dagen verder zijn we in Lican Ray beland. Nog steeds is het hier te koud voor de tijd van het jaar, maar de hortensia’s, rozen, fluitenkruid, korenbloemen, zeer groot hoefblad, alles groeit en staat in bloei.

Alles is hier in Chili in de ban van kerst. Versierde huizen en hier en daar een kerstboom. Schoolkinderen hebben nu zomervakantie en gaan eind januari pas weer naar school. Ook wij hebben onze camper in kerststemming gebracht!