vrijdag 3 mei 2013

Mexicocity

Richting Mexicostad zijn overal militairen, die de wegen bewaken. Veel snelwegen zijn hier tolwegen, maar de staat van die wegen is soms erbarmelijk slecht. Je komt hier wel trailerparken tegen en echte campsites, waar ook de Amerikanen komen met hun supergrote uitschuifbare woonmobilen.

De kroningsdag, 30-4, hadden we een citytour door Puebla de op 4 na grootste stad van Mexico en aansluitend een kroningsdiner. De 5e mei wordt hier groots gevierd met parades, festiviteiten en vuurwerk. Er wordt de overwinning op de Spanjaarden gevierd.

De 1e mei kwamen we aan in een voorstad van Mexicocity, Teotihuacan. Hier staan twee piramides, oude tempels en gebouwen uit de tijd van de Maya’s. weer heel anders qua vormgeving als alle anderen die we inmiddels hebben mogen zien. Twee mei gingen we met de bus en twee metrolijnen naar Mexicocity. Er wonen inmiddels 22 miljoen mensen in deze stad. De huizen in de voorsteden zijn erg stijl tegen de bergen gebouwd. In de stad was er van smog weinig te merken. De regering heeft een wet uitgevaardigd waar auto’s met bepaalde eindcijfers, op bepaalde dagen in de week niet mogen rijden. Het is een mooie stad met veel moderne achitectuur. Soms zie je rare snoeshanen in het drukke verkeer!

Het toeval wilde dat uitgerekend deze dag President Obama een tweedaags bezoek aan Mexicostad bracht, waardoor het centrale plein, de kathedraal en diverse musea ivm veiligheid overwegingen gesloten waren. De protesten van de bevolking waren niet van de lucht! Maar we hebben ons nog nooit zo veilig gevoeld in een stad, om de 5 meter stond wel een politieman met kogelvrij vest. De bevolking in deze stad is ontzettend aardig en behulpzaam. Toen we uit de metro kwamen en de bus terug wilden zoeken, kwam er gelijk een behulpzame dame, die met ons meeliep naar het busstation. Evenals toen we uitstapten, kwamen er twee mensen aan die 1,5 km met ons meeliepen naar de campsite. (we waren een halte te vroeg uitgestapt). Aangezien er veel negatieve publiciteit in het verleden was op overvallen op bussen, werden we richting Mexicocity allemaal gefouilleerd en op de terugweg werden alle passagiers, die in de bus zaten gefilmd en ook wij, de inkomende passagiers.