vrijdag 8 februari 2013

Machu Picchu

Cusco was de hoofdstad van het rijk van de Inca’s genaamd “Tahuantisuyu”, land van de vier windstreken. Het was voor de Inca’s ook een heilige stad vandaar de vele tempels die er gebouwd zijn. In november 1533 werd de stad Cuzco geplunderd door de Spanjaarden en werden veel bouwwerken van de Inca’s afgebroken. In veel gevallen verrezen de kerken en kloosters op de muren van de Incatempels. Dit bleek niet bestand tegen de aardbevingen in dit gebied, de Spaanse bouwwerken stortte in terwijl de Incamuren overeind bleven. Zeer veel goud uit de Incatempels is omgesmolten en gebruikt om de Spaanse katholieke kerken te versieren.

Wij hebben nog een soort vogelopvang bezocht. Daar konden we de Andes condor in z’n volle glorie zien. De condor heeft een spanwijdte van rond de 3 meter en staat de condor naast je reikt hij tot wel 1,2 meter hoog. Zeer imposant. De condor leeft gewoonlijk van 3000 tot 5000 meter hoogte en vliegt soms meer dan 200 km op zoek naar voedsel. Het was voor de Inca,s een heilige vogel die mystieke gaven had. Ook zien we in Peru de naakte hond! Geen gezicht vinden wij, maar hier is het een soort heilige!

Met de bus en de trein bereiken we Machu Picchu. (Een trial van 4 dagen lopen was voor ons niet te doen.) De panoramatrein die ons naar Machu Pichu bracht, loopt dwars door het dorp Laten we nu in een hotel zitten, direct aan de spoorbaan! Je had het idee of die trein dwars door je kamer denderde! De volgende morgen met een bus via een kiezelpad met tig haarspeldbochten naar de verborgen stad.. Hoog op de steile hellingen (2400 mtr) ligt de “verborgen stad”. Het was die dag zeer bewolkt met af en toe flink wat regen. Aangenomen wordt dat de bouw hiervan rond het jaar 1440 is begonnen en tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 bewoond.

De Spanjaarden hebben deze stad gelukkig nooit ontdekt. Het was naar alle waarschijnlijkheid, een buiten verblijf voor koningen en andere hooggeplaatsten geweest. Er waren ook landarbeiders toen die de terrassen bewerkten, want van architectuur en irrigatie wisten de Inca’s veel! De meeste rieten daken zijn nu verdwenen maar het betrof hier een groot complex waar z’n 750 mensen konden wonen. In 1867 is de stad geplunderd door een blanke en de schatten verkocht. Dit met toestemming van de Peruaanse regering! Pas in 1911 is de stad herontdekt door Hirman Bingham die een studie deed naar de Incapaden. Later in 1983 werd Machu Picchu opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Er worden per dag 3400 mensen toegelaten in Machu Picchu. Je kunt ook de berg ernaast beklimmen, steilheid 160 gr! Het geeft een prachtig overzicht over het gehele complex. Maar er mogen per dag maar 34 mensen op (met gids) en alleen in het droge seizoen! Ondanks de regen, was het een schitterende ervaring die we hebben mogen aanschouwen!

In Bolivia heb je de bolhoedvrouwtjes in Peru heb je de lampekapvrouwtjes! Alleen willen zij wel graag voor geld op de foto!