vrijdag 22 februari 2013

Quito

We zijn nu ruim een week in Ecuador. Vanuit het woestijngedeelte van Peru, kwamen we in Ecuador in het groen. Ecuador bestaat voornamelijk uit bergen, ligt ingesloten tussen Colombia en Brazilië. De diesel kost hier omgerekend 0,20 eurocent per liter!  Het is ook een vrouwvriendelijk land. Via de rechters krijgen vrouwen altijd gelijk als ze niet goed behandeld zijn door hun man en de mannen zijn dan alles kwijt. Land, huis, auto alles wordt standaard aan de vrouw toebedeeld. Dat is nog eens emancipatie!!!

We zijn op een bananenplantage geweest, want Ecuador is de grootste bananen exporteerder ter wereld. Floortje Dessing en Viktoria Koblenko waren ons hier een jaar eerder voor geweest. Het begin van de vrucht, totdat de tros geplukt kan en klaargemaakt voor transport was indrukwekkend. Het bedrijf heeft het label “fair trade”. We hebben daar ook een lunch aangeboden gekregen, maar het stikt daar van de muggen, daar het een zeer hoog vochtigheidsgehalte heeft op de plantages.

We zijn op eigen gelegenheid, dus zonder de groep, naar Mindo geweest. Daar hoog in de bergen, in het nevelwoud zijn duizenden kolibri’s en toekans en andere mooie vogels. Gerard heeft ongeveer 600 foto’s gemaakt, waarvan er uiteindelijk 250 mooie overblijven. Het was zeer de moeite waard om het programma van de groep hiervoor te laten wijken.

We zijn Mitad del Mundo geweest. Precies op de evenaar. Was leuke ervaring, zo met ene been op zuidelijk- en andere been op noordelijk halfrond te staan!

We zijn momenteel in Quito, de hoofdstad van Ecuador. De stad is 50 km lang en 4 km breed. Quito ligt bij een actieve vulkaan, maar de mensen zijn er niet bang voor, want steeds is de lava en het stof de andere kant op gegaan en Virgin Maria waakt boven Quito op een berg over de stad! De camper staat op een bewaakte parkeerplaats en wij hebben onze intrek genomen in een hotel. Wat is het heerlijk om weer luxe om je heen te hebben, ruimte op je kamer, met z’n tweeën in de badkamer kunnen staan, een lekkere harde douchestraal, een zwembad, een kapper. We maken er na zoveel tijd op de vierkante meter geleefd te hebben, dankbaar gebruik van!

Zondag worden we hier in het hotel om 5.15u opgehaald om te vliegen naar de Galapagos-eilanden. Uitgebreid verslag hiervan volgende keer.