woensdag 17 april 2013

Honduras / Guatemala

Wat zijn de wegen in Honduras erbarmelijk slecht. Of er zitten joekels van gaten in, waar je hele vooras in kan verdwijnen, of er is helemaal geen weg! Het is constant slalom rijden en heeeeel goed opletten!

Honduras is het armste land van midden Amerika en dat is te merken!Het rijden in twee groepen van 4 campers gaat goed. Tot nu toe geen criminele activiteiten gezien/ ondervonden. Het samen oprijden moet in Guatemala ook nog. In Belize en ( vele plaatsen in Mexico ) kan weer zelfstandig worden gereden.

In Copan hebben we de Maya opgravingen bezocht. We hebben daar grote ara’s, die ze hier mackows noemen en de mot-mot vogel gespot!

Er komen er in Mexico nog een aantal opgravingen die we gaan bezichtigen, ook van de Azteken. Het in een tuk tuk rijden was ook weer eens wat anders!

Overal, bij scholen, banken, benzinepompen, winkels, supermarkten staat bewaking met geweren en grote kapmessen. ' s Nachts is er bij de overnachtingplaats altijd beveiliging! Ook op de wegen diverse roadblocks van politie, maar ook van het leger. Geeft dit een veiliger gevoel? Dat het blijkbaar nodig is, geeft aan dat het nog niet veilig is om vrij te reizen!

 

Guatemala is een “rijker” land. Betere behuizing, wegen etc, maar het vuil wordt hier net als in Honduras gewoon langs de weg weggegooid.

Kinderen gaan hier wel naar school, in uniform en ook op zaterdag. Werken aan de weg ( ahum), of bouwen van huizen( ahum) gaat hier op zondag ook gewoon door!

Het is hier tropisch warm. Temperatuur overdag in de schaduw gemeten 41,2! Je gaat onder de douche of je komt er vandaan! Ik begrijp nu waarom ze in deze omgeving alleen maar koude douches hebben!’s Nachts daalt de temp niet onder de 30 Gr. Overmorgen gaan we naar Belize.