woensdag 6 maart 2013

Grens Colombia.

Zondag 3 maart vertrokken wij vanuit Otavalo in Ecuador naar Ipiales. Ipiales ligt net over de grens in Colombia. Er bleek een probleem, we konden de grens niet passeren! Ook na 2 uur praten met de grensbewakers konden we niet verder!

Wat bleek er was al 8 dagen een grote wegblokkade rond de stad Pasto (ong. 100 km noordelijk). Een staking van boze koffieboeren was de oorzaak. Later hebben de cacaoboeren zich bij de blokkade gaan aangesloten. Op het moment dat wij bij de grens stonden besloten ook de beroepschauffeurs zich bij de blokkade aan te sluiten.

De eerst komende dagen ziet het er niet uit dat dit probleem zal worden opgelost. Het ministerie van buitenlandse zaken, de ambassadeur en onze reisleiders zien op korte termijn geen oplossing voor dit probleem. Om in Cartagena te komen, alwaar wij de camper moeten verschepen naar Panama, moeten wij door Colombia. Omrijden heeft geen zin want alles is strategisch geblokkeerd of te gevaarlijk.

Wat nu te doen? . . . . . . . 

 

We zij weer 200 kilometer terug naar Otavalo gereden en nu staan de weer op dezelfde plek als zondag in Otavalo. We hebben nu 2 dagen afgewacht maar er zit geen schot in de onderhandelingen tussen de regering van Colombia en de stakers. Nu we ook gehoord hebben dat Chaves dood is wordt het wel heel onrustig om ons heen!

Om toch op schema te blijven voor de reis door Midden Amerika hebben we besloten dat we niet door Colombia gaan. We verschepen de camper nu vanuit Ecuador. Op dit moment wordt er onderzocht of er een mogelijkheid is om de camper vanuit Manta of Guayaquil naar Panama te verschepen. Maar het is hier Zuid Amerika en alle informatie die we willen ontvangen gaat uiterst traag.

Voorlopig zitten we dus nog enkele dagen in Otavalo, waar elke dag op het centrale plein een stoffenmarkt is en op zaterdag is bijna de hele stad een grote markt. Wel leuk maar niet elke dag. We moeten wachten op de offertes voor de verscheping en of er überhaupt plaats is op de boot.

Wordt vervolgd…