int(110) De nieuwe camper - Gerard en Thea Lascaris op reis
vrijdag 1 september 2017

Brisbane tot Sydney

 

Na de drukte van de stad Brisbane gingen we naar de rust in Springbok NP. Wat was het daar mooi zo hoog in de bergen (1100mtr) en fris! Gerard had geluk dat hij de Yellow tailed Black Cackeatoo op beeld kon vastleggen. De vergezichten en watervallen maakten het speciaal.

Na Springbok verlieten we de provincie Queensland en gingen New South Wales in (dit keer geen fruitvliegcontrole!) We gingen richting kust met klinkende namen als Surfers Paridise, Coffs Harbour,  Port Maquarie en Byron Bay. Omdat we gehele kustlijn 15 jaar geleden reeds gedaan hadden (van Sydney naar Cairns en onderweg alle high-ligts aangedaan hadden zoals Frasier Island en The White Sundays), trok het binnenland ons deze keer meer. We reden over smalle wegen, veelal gravel waar passeren niet mogelijk was, door eucalyptus- en bamboe bossen en kleine plaatsjes waar de tijd leek te hebben stilgestaan. Vaak stonden we ’s nachts alleen in de middle of nowhere soms in een weiland met koeien om ons heen, soms bij een beek waar toevallig ook de platypus huist. (nu niet gezien) Op 1300 mtr. zagen we zelfs bloeiende mimosa!

De temperatuur wordt kouder en kouder. Overdag bijna altijd strak blauwe luchten, maar ’s nachts rond vriespunt en overdag 17-20 gr max. Dat valt even tegen, alhoewel we wisten dat het hier nog officieel winter is! Maar omdat we uit het noorden komen, wat voor ons gevoel zomer was, met zeer aangename temperaturen is dit wel ‘n overgang. Gerard heeft het lang volgehouden in z’n korte broek, maar heeft deze nu ingeruild voor een lange en z’n sandalen voor sneakers!

We zijn het vroege voorjaar ingedoken hier met lammetjes en kalfjes in de wei, bloesem in de bomen, de magnolia, de brem, de prunus en de fruitbomen in bloei. Wat ’n lust voor het oog! Nederland maakt zich klaar voor de herfst en hier het voorjaar, zo apart om mee te maken!

Zondag 3 september wordt in Australië Vaderdag gevierd, Moederdag daarentegen is zelfde als bij ons, 2e zondag in mei! En hier zijn  veel plaatsen die dubbel genoemd worden zoals: Wili Wili, Beri Beri, Woono Woono enz.

In een voorstad van Sydney, Windsor, hadden we een afspraak met de garage voor 5 nieuwe banden. Gerard had bij diverse vrienden navraag gedaan en de BF GoodRich All Terrain kwam als beste uit de bus. In een half uur tijd zaten ze erom en konden op weg naar een camping, in een van de buitenwijken van Sydney. Met de bus (nu niet gratis) in 1 uur down town. Wat een drukke stad, waar de buitenwijken meegeteld, 6,5 miljoen mensen wonen/werken en wat heuvelachtig. Daar we de vorige keer in Sydney de boottocht in de Harbour hadden gedaan hebben we er nu voor gekozen om een museum te bezoeken en een rondleiding in het Opera House te nemen. Wat ’n ontwerp van de Deen Jørn Utzon en wat ’n giga constructie. In alles is de handtekening van de Deen zichtbaar. We hadden het geluk dat het City Symfonie Orkest de generale uitvoering van ‘n Russische componist oefende, want de volgende dag zou de première plaatsvinden.

Wat we al in Melbourne en Brisbane van de bewoners daar hoorden, maar nu ook in Sydney, is dat de huizenprijzen de pan uit rijzen. Voor de locals is het niet meer op te brengen. De schuld hiervan wordt gegeven aan de kaderleden/rijke Chinezen die voor hun studerende kinderen in de universiteitssteden, hele straten opkopen voor hen.

Na drie dagen drukte en verkeerschaos duiken we weer de natuur in en zetten koers naar de Blue Mountains!