vrijdag 10 april 2015

Thailand deel 2

Weer een chaotische grensovergang Vietnam/Thailand met veel papierwerk. Veel heel veel toeristen waar ook ‘n bus vol Nederlanders bij waren. Tijdens het lange wachten voor de douane aangenaam met hen geconverseerd.

Wat is Thailand toch westers georiënteerd, zonder z'n identiteit te verliezen. Zelfs de clown bij MacDonalds staat met gevouwen handen voor de ingang! In de oude stad Ayutthaya veel overblijfselen gezien uit lang vervlogen tijden. Toen op naar de wereldstad Bangkok! De eerste dag hadden we een bus-excursie naar o.a. Het Koninklijk Paleis. De koning wordt door de gehele bevolking geëerd maar is ziek en zal, als ik de gidsen mag geloven, niet lang meer duren alvorens er een nieuwe koning gekroond  wordt. De excursie per kleine longtale boot bracht ons door de kleine kanalen van Bangkok. Gerard en ik wilden een fietstocht maken door Bangkok ooit opgezet door een Nederlander Co v Kessel. Daar het overdag te heet (37 gr in schaduw) was om te fietsen, besloten we een avondtocht te maken. Helaas niet doorgegaan, daar wij eerder van de overnachtingsplek zijn weggegaan. We stonden allen op de parkeerplaats van de beroemde weekendmarkt, niet wetende dat voor de Thai  al op woensdagavond het weekend begon. Nog een nacht in de herrie was ons teveel. We hebben, om Bangkok uit te komen via de expresse way, een verkeerde afslag genomen en belandden midden in centrum Bangkok. Duurde weer 2 uur om op de expresse way te komen. Maar nu is voor ons rijden in Amsterdam of Rotterdam met twee vingers in de neus te nemen, als je Bangkok hebt gehad!

We kwamen nog langs een Holland House. Ooit opgezet door de VOC. De funderingen liggen in de achtertuin. Daar hebben we een van onze klompjes-sleutelhanger aan de huidige eigenaar afgegeven.

Wat zijn de Thai bijgelovig. Maandag de geboorte dag van de Koning willen de Thai iets geels aan, om ongeluk ge voorkomen. Op donderdag oranje de andere dagen qua kleur ben ik helaas vergeten. Geofferd wordt er ook veel aan Boeddha, of om boze geesten te verjagen in mini huisjes voor je eigen woning.

De Thaise massage die we gehad hebben is anders dan de Aziatische. Hier gaan ze meer de meridiaan banen bij langs. Je knapt er echt van op! De dames lopen ook echt over je rug!

We zijn de kustlijn aan de oostelijke kant, Golf v Bangkok, naar het zuiden langsgereden. Prachtige stranden. We hebben zelfs op een Amerikaanse Air Force basis overnacht.

Bij Lang Suan zijn we cross-over Thailand gereden naar de westkustlijn waar de Andaman zee is. Dit oversteken  is gedaan daar er aan de oostkant, verder richting de Maleisische grens, onlusten onder moslims plaatsvindt. Ministerie van BZ had er ook voor gewaarschuwd. Hoe meer naar de Maleisische he grens hoe meer moskeeën en gesluierde vrouwen je weer ziet.

In Khao Lak, waar we een kleine week gestaan hebben direct aan zee, is in 2004 door de Tsunami alles volledig weggevaagd. Raar om te zien dat je kale vlakten, alleen met jonge aanplant, tussen al het hoge groen tegenkomt. Hotels enz. zijn weer opnieuw gebouwd en er wordt steeds nog gebouwd, met name in Phuket. Daar is toerisme booming. Voor ons veel te massaal evenals de Chinezen die het land overspoelen.

 

Op Thailand kijken we terug als een heel vriendelijk land, behulpzame en nederige mensen, waar nog eerbied voor de ouderen geldt (in de Sky train in Bangkok heb ik in een overvolle coupe nooit hoeven te staan!), waar de cultuur van het land in stand wordt gehouden en het mooie maar warme weer , wat soms s ‘nachts ook ‘n vloek was. (overdag 37 gr in de schaduw,- s'nachts 32 gr en zeewater 34gr) Hierna nog één land wat we gaan ontdekken voor we naar Singapore gaan,  is Malaysia!

 

Hartelijke groet

Gerard en Thea