vrijdag 27 maart 2015

Cambodja.

Het eerste wat opvalt in Cambodja is dat het net India is als je binnenrijdt. Vuiligheid en armoedige huisjes. Het verschil tussen arm en rijk is erg groot. De meeste Cambodjanen zijn arm en leven van de landbouw. Een kleine klasse is heel rijk. We zagen Hummers, Lexussen en een Rolls rijden. De gewone Cambodjaan mag blij zijn met een fiets of brommer.

De natuur is droog en dor; waarin Vietnam de irrigatie z'n werk deed om de rijstvelden te bevloeien, in Cambodja staan de velden er troosteloos bij.

Phom Penh, de hoofdstad van Cambodja, probeert een westerse uitstraling te creëeren, maar lukt net niet. Het koninklijk paleis is prachtig. Cambodja is een koninkrijk, maar slechts symbolisch. Er is een partij de CPP, de Cambodjan Political Party. Dus communistisch.

De verschrikkingen van de "Khmer Rouge" (rode Khmer) in S 21, dit is een oud schoolgebouw waar de martelingen plaatsvonden en de cellen voor de gevangenen waren, zijn ronduit gruwelijk om te zien. Om de geschiedenis compleet te maken zijn we de volgende dag naar de Killing Fields gegaan, alwaar de Khmer rouge de gevangenen die per vrachtwagen aankwamen, te doden. Niet met kogels, want dat was te duur, maar met hakmessen of hamers en baby's en kinderen werden met de hoofden tegen een boom gesmeten voor de ogen van hun moeders. In de memorial Stupa liggen de schedels en botten 10 verdiepingen hoog. . Er zijn nog meer dan 400 van zulke Killing Fields gevonden met massagraven. In en in triest.

De Ideologie van Pol Pot, dit is z'n bijnaam en is een afkorting voor Political Potential, staat voor vele verschikkingen. In drie jaar tijd dat hij aan de macht was, heeft hij 3 miljoen Cambodjanen omgebracht. Van1975 tot 1979 heeft zijn regiem huisgehouden in heel Cambodja. Uiteindelijk heeft hij alleen maar huisarrest gekregen en is vredig gestorven. Hoe bizar! In 2007 zijn pas de beulen voor een tribunaal berecht.

Om met iets moois te eindigen: Angkor Wat, Angkor Thom, Wat een schitterend complex op 40 hectare. In twee dagen tijd onmogelijk alles te zien. Maar de hoofdtempel en de tempel die onder het oerwoud uitgehaald wordt waren indrukwekkend. Alles is gebouwd van 1113tot 1145. In ruim 30 jaar. De stenen werden in de winter aangevoerd per boot als de moesson de rivieren had gevuld. In de zomer werden de stenen aangevoerd door olifanten.

Morgen laten we Cambodja voor wat het is en gaan we weer terug naar Thailand voor 15 dagen.

Hartelijke groet, Gerard en Thea