vrijdag 7 november 2014

Amritsar

1 november 2014 zal de hele dag onze ongeluk dag zijn!

Na de trammelant met de accu en het met accuklemmen de motor weer aan de praat krijgen, kregen we voor de Indiase kant van de grens een reserve accu van de leiding. Het geval wil nl dat je eerst het douane kantoor in moet (gelukkig airco) en dan moet de bestuurder met twee douane beambten naar de camper, en niemand anders! De camper wordt dan van binnen geïnspecteerd, komt ook n drugshond snuffelen en voor onder-inspectie moest de camper op de brug. Al met al duurde de grenspassage "maar" 6u.

Het was toen inmiddels 15u geworden en elke avond om 17u is er een grensceremonie, die we graag wilde bezoeken. We waren er immers toch en wilde niet 2 nov gaan op onze "Vrije" dag!

Het is een spektakel, waar elke avond duizenden mensen op af komen. Aan beide zijden van de grens zijn tribunes, waar mensen van beide kant tegen elkaar opschreeuwen, wie het beste land is! Er komt veel militair vertoon aan te pas. Een van de onderdelen is, de benen zo hoog mogelijk opgooien zodat de voetzolen te zien zijn voor de tegenpartij. Dit schijnt hier de grootste vorm van minachting te zijn. De ceremonie eindigt na 20 min met het sluiten van het hek tussen beide landen en het strijken van de vlaggen.

Het is de enige grensovergang tussen Pakistan en India sinds de ongeregeldheden met Kasjmir.

Wij hebben de ceremonie dus van de Indiase kant bekeken. In het gedrang om bij de tribunes te komen is Gerard z'n portemonnee kwijt geraakt/gerold? Toen we weer bij de camper waren en het stuk van 30 km naar onze overnachtingsplek hadden afgelegd, hebben we direct de pasjes van de banken en Visa laten blokkeren. Ook Gerard z'n identiteitskaart zat in de portemonnee. Dit is een officieel document, dus de volgende dag moesten we n politierapport laten opmaken van vermissing.

Een dag later bij de ceremonie 2 nov, heeft er zich een zelfmoordaanslag  voorgedaan aan Pakistaanse kant van de grensceremonie, waar 59 doden te betreuren waren. Pfffff, toen zaten wij er even helemaal doorheen! Niet aan denken wat had kunnen gebeuren als we 1 dag later waren gegaan!

We konden door de hectiek, de 2e nov, geen aangifte doen en gaan dat morgen de 8e nov. in Jaipur doen.

Maandag 3 nov zijn we in de morgen met een fietsriksja naar de Golden Tempel geweest. Dit het heiligdom van de Sikh. Mannen moeten deze keer ook het hoofd bedekt hebben en veelal zijn dat oranje hoofddoekjes, de heilige kleur van de Sikhs. Ook werd aan iedereen gratis eten verstrekt, elke dag opnieuw. ’s Middags nieuwe accu gekocht. De gangbare maten en ampères die wij kennen, hebben ze hier niet, maar deze iets zwakkere is voor the time beeing, goed genoeg!

We zijn nu in Delhi, wat ‘n stad met 17 miljoen inwoners! Op de weg ernaartoe, wat je allemaal op de weg aantreft: voetgangers (die m.i. allemaal ‘n doodswens hebben, want niemand stopt voor je, ha ha) fietsers, handriksja's, tuk tuks, handkarren, brommers, vrachtwagens, bussen en overal koeien die liggen of staan midden in het verkeer. Je krijgt een hoge boete als je een aanrijdt! Overal zie je  mensen in tenten van een lap stof met een stok. Ik ben opgehouden met daar foto's van te maken, zo beschaamd voelde ik me.

Uithuwelijken is hier standaard evenals dat de partes familiairs bepaald welke studie je gaat volgen. Onderwijs is hier niet verplicht. Het kastensysteem bestaat alleen nog op het platteland en seks-gebonden abortussen ten strengste verboden, maar wordt op platteland nog wel oogluikend toegestaan.

We hebben New Delhi gezien, met al z'n pracht en praal. Koloniale gebouwen uit de Engelse overheersing, ambassades met giga oprijlanen, parken waar de mimosa bloeit, tevens ook de bougainville, oleanders en magnolia. Je waant je zelfs in Paris met een soort Arc de Triomph!

Het Akshardhan complex is in een overtreffende trap mooi! Zo mooi gebeeldhouwd in wit en roze marmer.

Het oude Delhi met z'n steegjes met diverse handel zo smal, vies en propvol mensenmassa en apen! We hebben o.a. gelopen in Mexico city en in La Paz, maar dit hier slaat alles! Degene onder onze groep die reeds in China zijn geweest zeggen dat het hier in Old Delhi vele malen erger is! En de smog is hier zo allesomvattend.

'n Reisvriendin vertelde me dat je India moet ondergaan en ik denk dat ze gelijk heeft. Houdt je je vast aan de westerse standaard dan kan je hier in India gillend gek worden. Het niet aflatend getoeter, krankzinnige verkeer en opgepropte mensenmassa.

Gerard zal een stukje film, die we met de deskcam hebben opgenomen in het blog plaatsen. (denk het getoeter er maar bij)

 

Op naar Jaipur, de blauwe stad.