int(101) De nieuwe camper - Gerard en Thea Lascaris op reis
zondag 19 februari 2017

Afscheid van NZ.

Nu de dagen hier gaan korten, de zomer op z’n einde loopt, de zomerartikelen in de uitverkoop gaan, is het tijd om hier de balans op te maken van 4 maanden Nieuw Zealand. We hebben bijna 3000 foto’s gemaakt en meer dan 10.000 km gereden.

Met pijn in ons hart verlaten wij dit schitterende land. We zijn verliefd geworden op dit land en de mensen die het bewonen. We zijn hier zo welkom geheten, zo oprecht belangstellend en uitnodigend in hun invitaties.

Dit land met zaken die wij niet kennen, zoals theezakjes zonder koordje, one way bridges, verplicht fietshelmen dragen, de openbare bBBQ’s met altijd gas in voorraad, alleen maar zwarte zwanen(nergens witte!) en buitenbowling. De zon die om 12u ’s middags in het noorden staat, de uitzonderlijke felheid van de sterrenhemel hier op het zuidelijk halfrond en bij het te voet oversteken je eerst naar rechts moet kijken! (went nooit) De kiwi’s zijn gek op tattoos op de meest vreemde plekken, zoals op de kin en kuiten. De eigen woningen worden hier alleen maar bij veiling aan- en verkocht, ter plekke bij het desbetreffende huis. De sportiviteit die hier heerst qua buitensporten zoals hiken, mountainbiken, croquet, golf, rugby (All Blacks), tennis, het buitenleven en de vele watersporten. Want hoe je het wendt of keert, water kom je hier overal tegen! Soms is het 30 km overdwars van oceaan naar oceaan, soms 200 km.

Noorder- en Zuidereiland zijn niet met elkaar te vergelijken, elk heeft z’n eigen charme. Het Noordereiland meer de heuvels en de bergen vind je op het Zuidereiland. De ruigheid in het noorden, maar ook aan de zuidkust van het Zuidereiland.

De temperaturen verschilden van 8 tot 32 graden en kon per dag enorm veranderen.  We vonden het een heel veilig land, waar we vaak op/bij het strand vrij hebben overnacht. Er zijn hier nogal wat toeristen en velen huren hier een buscamper of motorhome. De vraag van veel mensen was hoeveel het nu kost om een camper te verschepen en als we vertelden dat met 7 weken camperhuur in NZ, je de eigen camper naar hier kan verschepen viel hun mond open. A: verschepen was nooit in hun opgekomen B: ze vonden het niet duur. We hebben sommigen wel aan het denken gezet!

Alles is hier relaxed en casual. Sommige figuren zijn zo uit Crocodile Dundee weggelopen! Het is een 24u economie hier, prijzen van levensmiddelen liggen op gelijk niveau als bij ons, kleding en wijn prijzig. De plastic zakjes in de supermarkten worden hier nog kwistig uitgegeven, daar hebben we nu een hele berg van wat weer handig is voor snij- of ander afval in de keuken!

De vier elementen zijn hier oververtegenwoordigd.

Lucht: schoon en fris en soms ruikt het naar rotte eieren.

Water: twee oceanen omringen het land met overal de waarschuwing voor Tsunami

Aarde: veel rijkdommen in de grond en de grond beweegt onder je voeten

Vuur:  door de dunne aardkorst komt de stoom en magma aan de oppervlakte.

Een Kiwi, die de achterkant met van onze camper bewonderde met al onze reizen en ons volgende reisdoel Australië zag, vroeg waarom we in toch in hemels naam naar Australië wilden. New Zealand had alles van God op aarde heeft gemaakt en hij heeft gelijk! Wij hebben al heel wat gezien van de wereld en echt alles uit de wereld is hier zo’n beetje te zien! Een klein paradijsje.

B.V.

De cliffs van Castle Hill zoals bij Dover
De witte en goudgele stranden zoals de White Sundays in Australië
De vele regenwouden zoals in Costa Rica
De Milford Sounds zoals de fjorden in Noorwegen
De watervallen bij Dawson zoals de Niagara in Canada
De vele watersporten zoals op het Tjeukermeer
De palmen overal zoals aan de Mediterranee
De scheuren in de huizen na aardbevingen, zoals in de provincie Groningen na gaswinning
De pinguïns in Oamaru zoals in Argentinië
De zeerobben in Tauranga Bay zoals op de Galapagos
De vele lavendelvelden zoals in de Provence
De kuddes schapen op Zuidereiland zoals op de Drentse hei
De Hotsprings in Hamner zoals in Chili
De vele skioorden zoals in Zwitserland
De eindeloze wijnvelden zoals in Frankrijk en Duitsland
De Vulkanen bij Rotorua zoals in Italië
De hoge zandduinen bij Te Paki Reserve zoals in de kale duinen te Appelscha
De prachtig heldere meren zoals in Canada
De Lady Knox Geyser zoals The Old Faithful in Yellowstone
De Art Deco huizen in Napier zoals in Miami
De grazende koeien zoals op de groene Friese weiden
En het ruige landschap bij cape Reinga zoals op de Schotse Hooglanden

Wat we hier niet gezien hebben is een woestijn en enge/exotische dieren, maar die zullen we in Australië ruimschoots tegen komen.

We zullen heimwee krijgen naar dit land van melk en honing. We hebben zoveel gezien, ontmoet en ondernomen. We kunnen eigenlijk geen hoogtepunten benoemen, want elke bocht in de weg gaf weer een veranderd landschap en elke stad was weer spannend te ontdekken.

Mocht er een tweede leven zijn, dan wil ik graag ontwaken in NZ!

Wij willen iedereen bedanken voor hun mails, hun huis-tuin en keuken verhalen, de reacties op ons blog enz. en hopen dat het straks in Australië weer het geval mag zijn!

We gaan eind deze week naar huis om onze dierbaren te omhelzen en knuffelen en starten 13 maart vanuit Melbourne.

 

E Noho Ra ( tot ziens)