vrijdag 10 oktober 2014

Georgië en Armenië

Georgië

Wat ons als eerste opviel in Batumi  (Georgië ) was het verkeer. Links en rechts inhalen, stoppen in bochten veranderen van baan zonder te kijken, knipperlicht of het kan, geen licht voeren in tunnels .....brr. Onze gids vertelde dat het rijbewijs verkregen kan worden door op een afgesloten terrein in te parkeren, voor en achteruit rijden en de hellingproef! Sterke drank is overal voorhanden, dus daarmee op zal ook wel gereden worden. Er zijn in Georgië veel casino's waar de Turken en de Iraniërs ( die zonder visum binnen mogen) veel gebruik van maken, daar het in hun land verboden is te gokken en sterke drank te nuttigen. Er rijden in Batumi ontzettend veel dure Mercedes sen en SUV's. Russische maffia? Gas komt uit Rusland en de (gele) gasleidingen, zoals op ‘n foto liggen bovengronds en langs de huizen. Grote leegstand van de huizen en gebouwen. Ong 70% staat leeg of onafgemaakt. Wat bv president Sjakasvili begonnen is, wordt door n volgend gekozen president niet afgemaakt en die begint weer een nieuw project. Rondleiding door Batumi was mooi, de Engels sprekende gids ging ook mee naar een oud klooster (apostolisch orthodox) hoog in de bergen, daterend van 1100 NC van. Het was een hele klim, er wonen nog 5 priesters. Vandaar naar Tbilsi de hoofdstad van Georgië. Een rondleiding door de stad bracht ons bij zwavelbaden, met hun ronde stenen koepels en hamam's. Vlakbij de duurste haman v.d. stad woont een Nederlands echtpaar met op hun hek ‘n  tulp. In Tbilsi, je moet de hele stad wel doorkruisen maar is een Carrefour !!! Na al die mini mini winkeltjes in Turkije opererend vanuit n soort garagebox, was dit een walhalla. Heel hebberig wordt je ervan!

 

Armenië

De grensovergang was ietwat chaotisch. Gelukkig hielp onze Armeense gids, die de hele reis door Armenië bij ons bleef. Het verkeer hanteert beter de verkeersregels zoals wij die kennen en de auto's waren voornamelijk oude lada's. Gas leidingen net als in Georgië boven de grond en importeren dit uit Azerbejan en Iran. De industrie is na terugtrekking van de Russen ivm de zelfstandigheid van Armenië, totaal in elkaar geklapt. 40% werkloosheid en 50% is arm. Het is een land met veel historie, wat teruggaat naar o.a. Keizer Nero en Hannibal. Stalin staat hier letterlijk nog op n voetstuk!

De Kaukasus is een machtig bergmassief, die we veelvuldig op en af zijn gegaan. Een stuk was onverhard, 14% en 20 curves. Na drie ervan, begon de auto te slippen, gestopt en en twee curves zachtjes achteruit teruggereden totdat we konden draaien. Het betekende wel dat we hierdoor 150 km om hebben gereden, om de groep weer te treffen. Maar safety first!

 

De wegen zijn in beide landen slecht tot zeer slecht te noemen 40 km/u max. In deze landen lopen  allerlei soorten dieren los op de weg, koeien, paarden, schapen, ganzen en varkens. Overal ook honden, die je smekend aankijken voor wat voedsel. In beiden landen is er voornamelijk veeteelt. De troosteloze, deprimerende  flats, zoals die ook in Rusland staan, zie je hier ook in de grote steden. Op het dak van de auto’s wordt alles los vervoerd, van kinderzitjes hebben ze nog nooit gehoord. In deze landen, maar ook in Armenië rijden bijna alle auto’s op gas.

 

Het reisgezelschap.

8 echtparen, met 8 campers, 2 mannen die ieder apart in een camper rijden ( we weten van een man dat z'n vrouw niets aan reizen vind, van de ander weten we het nog niet, hi hi). De laatste twee campers zijn voor de 4 reisleiders.

De campers variëren van vrachtwagens tot kleine busjes en wat daar tussen zit.

Komisch te vermelden dat een van de vrouwen de mecaniciën is en altijd onder de auto ligt te sleutelen, steevast ’s morgens komen de steps uit de camper voor haar fitness en een andere vrouw de hele reis alleen rijdt, daar haar man geen rijbewijs heeft. We moeten elkaar na een week allemaal nog beter leren kennen, maar iedereen is makkelijk aanspreekbaar.