vrijdag 26 april 2013

Belize / Mexico

Het was een apart gezicht toen we in Belize binnenreden. Na 5 maanden Spaans te horen en te lezen, was hier alles in het Engels! Belize is een kolonie van Engeland met Elisabeth als koningin. We zijn enkel door Belize heen gereden om in Mexico te komen.

 

Mexico grens was weer een riedeltje van de bovenste plank. In de bloedhitte 3,5 u in de rij voor een uit- en instempel en daarna voor het tijdelijk invoerbewijs van de camper nog eens 3 u. Het voordeel is nu wel dat we voor 10 jaar Mexico met de camper in kunnen!

In de provincie Yucatan vele opgravingen van de Maya,s in de plaatsen: Tulum, Chitzen Itza, Uxmal en Palenque in de provincie Tabasco. De laatste hadden wij nog niet eerder gezien, de anderen 10 jaar geleden al. Fascinerend allemaal! Vele opgravingen liggen in het regenwoud en zijn grotendeels overwoekerd. Uitzondering is Tulum, dat is gelegen aan de kust.

De Maya’s in de ene plaats hadden een andere stijl van bouwen als de ander. De een met meer vierkante openingen, de andere met driehoeken. 2% van alle Maya ruines zijn gerestaureerd en open voor het publiek, de andere 98% is wel in kaart gebracht met ultrasound en scan, maar is te kostbaar om te restaureren.

 

Je kunt het merken aan de huizen in de dorpen in Mexico, zelfs af en toe een stoep! Welvaart is hier meer dan in de andere landen van midden Amerika. Maar toch ook schrijnende armoe van bedelaar(tjes) en in elkaar geflanste hutjes.

Kerkhoven zijn altijd kleurrijk, maar door de hardheid van de grond wordt bovengronds begraven.

 

Temperatuur is nog steeds onaangenaam warm (38/39 gr). Erg vochtig ook. Thea zei gisteren tegen Gerard: wat verlang ik momenteel naar de wintersport!