int(99) De nieuwe camper - Gerard en Thea Lascaris op reis
vrijdag 3 februari 2017

Stoom-gebied

Wat n bizar gebied is het tussen en rond Rotorua en Lake Taupo. Overal zie je stoom uit de grond komen en borrelt modder naar boven. En niet te vergeten de stank van rotte eieren die overal hangt.

Maar het is hier prachtig mooi. We zijn in een dorp van de Maori’s geweest. Gezien hoe ze ’s morgens hun eten in een soort gaar-stoomoven deden om het er ’s avonds gaar en eetbaar uit te halen. De Haka is ons gedemonstreerd en de tong zover uit te steken om de vijand te imponeren. Er is daar een Warm Water Waterval, de enige op het zuidelijk halfrond. De oranje bast van sommige bomen is een soort schimmel tegen uitdroging. We hebben onze handen met een speciale klei zo uit de grond ingewreven en toen dit opgedroogd was, uitgespoeld. Onze handen bleven dagenlang heerlijk zacht!

De kleuren op diverse foto’s komen van verschillende mineralen die het water kleuren. Groen is arcenicum, Oranje is antimonium, Paars is malgaan, Wit is silcum, Geel/Roze is zwavel,Rood/Bruin is ijzeroxide en zwart is koolstof.

Omdat de stoom gratis en voor niets uit de grond komt, wordt deze via pijpen naar een Geothermal Power Station vervoerd om weer 1/3 van de Nieuw-Zeelandse bevolking van energie te voorzien.

We hebben de eerdere kennismaking met Menso en Tina  vd Laan voortgezet en ze thuis bezocht. Ze hebben een boerenbedrijf met 300 koeien. We zijn daar weer zeer gastvrij ontvangen, het boerenbedrijf gezien, gebarbecued en de volgende dag weer verder gegaan.

Vanaf Rotorua naar Tauranga, waar het de meeste zonuren per jaar geeft. Hier worden de kiwi’s zoals wij die in de winkels hebben liggen, gekweekt. Ontelbare percelen vol.

En wat zagen we liggen in de haven van Tauganga….twee cruise schepen. Op zich niets bijzonder, want cruise schepen hebben we op meerdere plaatsen op Noorder- en Zuidereiland gezien. Maar een van de twee was de “Maasdam” van de HAL!

We zijn weer bij de Passific ocean aangekomen en ook hier geldt: Wat te doen bij n Tsunami!

De meest schattige publieke wc’s zie je overal. Waar in Nederland gesteggeld wordt over de normering van het aantal openbare toiletten op hoeveel inwoners (las het vorige week nog in de krant), hier struikel je er bijna over. Bijna om de 100 mtr! En spic en span! Mensen hebben hier nog zorg voor hun omgeving, laten alles in takt en respecteren de Maori cultuur en de NZ’ers hebben hun morele schuld aan de Maori voldaan, dus er is nu gelijkwaardigheid.

We hebben inmiddels bericht van de Broker gehad dat onze camper 1 maart op de boot gaat naar Melbourne en komt daar de 10e aan. Wij kunnen de camper de 24e februari op het haventerrein neerzetten. Wij willen vanaf de 20e februari grote schoonmaak houden, d.w.z. camper door de wasstraat met hogedruk, alles wat eetbaar is weggeven/weggooien, interieur schoonmaken en weer plastic over de bedden en stoelen.

Hoogstwaarschijnlijk komt er hierna nog een afscheidsmail van ons geweldige verblijf in NZ!