int(102) De nieuwe camper - Gerard en Thea Lascaris op reis
zondag 26 maart 2017

Melbourne

Aankomst en F1

De vlucht van A’dam naar Sjanghai werd uitgevoerd door KLM. Het 2e gedeelte van Shanghai (vreselijk vliegveld) naar Melbourne was minderplezierig en werd uitgevoerd door China Southern. De films die gekozen konden worden, waren allemaal in het Chinees (geen ondertiteling) en dan alleen vechtfilms. Het eten was bagger alleen het warme broodje wat als ontbijt gepresenteerd werd, was warm!. De wc’s zijn voor lilliputters, ik althans kon bijna niet overeind komen.

We hebben letterlijk gegeten en gedronken wat de Chinezen betreft. Wat n mentaliteit hebben ze. In het vliegtuig werd nog extra omgeroepen dat er niets vernield mocht worden! Het hoest, spuugt, rochelt er op los! Brrr.

Op dinsdag 14 maart landden we om 8u a.m. op een zonnig en warm Melbourne. De afhandeling ging vlotjes en toen met de Skybus down town. Daar kochten we een MyKi. Dit is een OV pas($ 4) die je kunt opwaarderen. Dit is alleen nodig als je de buitenwijken ingaat. In het centrum is alle OV gratis. Het heeft het derde grootste tramnetwerk ter wereld. Aparte straten voor trams (horizontaal) en bussen (verticaal). Het duurde even voordat we dit OV netwerk doorhadden, maar het werkt perfect. Nooit langer  dan 5minuten ergens op een bus of tram te moeten wachten! Hier wordt nog opgestaan  voor je in een volle tram/bus. Prettig maar ook confronterend!

Na ingecheckt te hebben in ons hotel, opgefrist en zomerkleren aangedaan te hebben, op weg naar het kantoor van de rederij. Daar wilden we de procedure weten, hoe we de afhandeling van de camper moesten bewerkstelligen. Dat werd ons keurig uitgelegd en we moesten naar een douane kantoor down town. Daar aangekomen, bleek dat we naar een ander douane kantoor moesten bij het vliegveld. G@pf#* Het was inmiddels 16u geworden, dus hielden we het deze dag voor gezien.

Woensdag met frisse moed naar het douanekantoor bij het vliegveld. Daar werden we allervriendelijkst ontvangen. Na enig aandringen onzerzijds, kon het Carnet nog dezelfde dag gestempeld. Daarna moesten we afspraak maken met de quarantaine inspecteur. Gelukkig zat deze in hetzelfde gebouw en we konden de volgende dag al een afspraak met de heren hebben! Dat liep vlot!

Donderdag met de bus naar het haventerrein. Nu volgt een lachwekkend stukje: we moesten eerst een filmpje over het haventerrein bekijken (slaap, slaap) en toen plotseling moesten er 10 vragen beantwoord worden over het filmpje. Oeps! Daarna $ 80 betalen voor de escorte, want alleen het terrein op, was uit den boze!

En ja hoor daar stond ons huisje op wielen, toen we er met auto heen gebracht waren. De inspecteurs stonden al te wachten. Na een uitzonderlijk vlugge inspectie werd de camper goedgekeurd en werden de noodzakelijke papieren in orde gemaakt. Toen konden we op weg!

Het eerste doel was diesel, LPG en boodschappen inslaan. Diesel en LPG ging vlot, maar de twee supermarktketens Woolworth en Coles, zijn in Melbourne niet berekend op campers. Overal parkeergarages en daar kunnen wij qua hoogte niet in. Het gevolg was wel dat we behoorlijk hebben moeten sjouwen met onze eerste boodschappen!

Enfin, eerst maar de stad ontvluchten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Melbourne heeft 4 miljoen inwoners en tot 80 km buiten Melbourne is het nog steeds stad.

Na 4 dagen aan de kust in het zuiden van Melbourne, zijn we naar west Melbourne gegaan waar we een camping besproken hadden. Bespreken is iets wat we eigenlijk nooit doen, maar i.v.m. de Grand Prix, noodzakelijk. Overal in de stad wordt je al gewezen op de komst van de F1.

Donderdag en vrijdag is Gerard alleen naar de F1 geweest en ik heb de stad bekeken. Het is echt een terrasjesstad met veel koffie en eettentjes, ook een fietsvriendelijke en groen stad met meer dan 50.000 bomen down town. Er staan nog mooie oude koloniale gebouwen tussen de wolkenkrabbers.

De Grand Prix is echt ‘n spektakel en wat een  lawaai daar. Vrijdag, zaterdag en zondag gaf de luchtmacht met n straaljager een groet aan de racers en publiek. Je kon de Super Hornet bijna aanraken, zo laag kwam hij over. Ik had oordoppen in en een koptelefoon op en nog hoorde ik in bed het nabranden ervan. We hadden uitstekende plaatsen, met dank aan onze schoonzoon! In de 1e S bocht direct na de start. Dat gaf vuurwerk! F1 blijft toch echt ‘n manne dingetje! Van de 100 mannen, 1 vrouw. Redbull was qua fan alom vertegenwoordigd als je de shirts en caps ziet. Jammer dat Ricardo (teamgenoot van Max Verstappen) halverwege toch is uitgevallen, en dat voor eigen publiek! Maar met de 5e plaats voor onze Max zijn wij best tevreden. Het was een geweldig evenement om live mee te mogen maken, maar we hebben het sappige commentaar van Olaf Mol wel ’n beetje gemist!

Na bijna twee weken verlaten nu de metropool en gaan de natuur (en rust) in richting, Adelaide.