int(96) De nieuwe camper - Gerard en Thea Lascaris op reis
maandag 19 december 2016

Christchurch

Christchurch is een grote bouwput. Na de aardbeving van 2011, is de stad zwaar getroffen. Vele huizen en gebouwen zijn gestut om op een later tijdstip gerenoveerd te worden, met andere is reeds een aanvang genomen. Uit nood geboren zijn vele winkels in het centrum container winkeltjes geworden. Het is een stad die we op de terugweg nog een keer aan gaan doen, omdat we met Dave en Ditte nog een koffie afspraak hebben staan!

In een buitenwijk van Christchurch kwamen we Truus tegen op de bowlingbaan. Truus is 62 jaar geleden hier naartoe geëmigreerd. Ze speelt fanatiek competitie op de buitenbaan, die hier overal zijn en niet indoor zoals bij ons.

Ten zuidoosten van Christchurch ligt op ’n peninsula het plaatsje Akaroa. Dat is een beetje een Franse enclave, gesticht door Jean François Langlois in 1838, waar straatnamen en verwijzingen zijn naar b.v. : “Chez la Mer” . Het chauvinisme wordt hier breed uitgedragen.

Na Timaru, verder naar het zuiden, is veel akkerbouw. Er staan wel sproei installaties van 400 a 500 mtr. lang! Ergens onderweg een ouderwetse boer met 8 paarden voorop, ploegt het land om.

In de Malls en op straat is alles in kerstsfeer, je kunt zelfs met de kerstman op de foto. Ikzelf ben voor deze feestdagen ook maar even bij een kapper binnengewipt. Met behoorlijk resultaat, mag ik wel zeggen.

De schoolkinderen hebben inmiddels zomervakantie en de auto’s met caravans en campers, van de NZ’ ers bevolken de wegen. Wat heerlijk dat de stoplichten, net als in Amerika, aan de overkant van de weg staan, zodat je nek niet in een spagaat moet.

Eindelijk konden we in een supermarkt hagelslag krijgen voor op brood. Ze kennen hier geen pakken zoals bij ons, maar deze hagelslag is als versiering op taarten te gebruiken. Toch maar weer op zoek naar een Nederlandse winkel!

Onderweg ook veel MX-5jes (Erike), MG’s (Eddie) en de Z3 (Jan) !!!

We zijn 60 km lang off road naar Mt Potts gereden, waar een deel van de trilogie van Lord of the  Rings is opgenomen. Imponerend landschap!

In het plaatsje Omaru is veel industrieel erfgoed te vinden, wat goed is geconserveerd.

De avond voor Gerards verjaardag zaten we in een openlucht theater, waar tijdens de schemering meer dan 200 blauwe pinguïns, na een dag op zee, weer naar hun nesten gingen. De volgende morgen tegen de ochtendschemering vertrekken ze in omgekeerde volgorde terug naar zee om te foerageren. Het was een koddig schouwspel om ze vanuit het water, via het strand en de rotsen zo te zien. Helaas mocht daar niet gefotografeerd of gefilmd worden en iedereen moest muisstil zijn om deze beestjes niet af te schrikken. De geel-oog pinguïns en de albatrossen hebben we helaas niet gezien. Wel onderweg in The Catlins de lepelaar en de kreeftenvallen.

De Moeraki Boulders zijn een fenomeen op zich. Over een lengte van 50 mtr zie je bij laag tij, de perfect ronde bollen. Schatting is dat ze 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan en door kalkzouten zijn opgehoopt tot bollen. De Maori daarentegen hebben voor deze ronde stenen een mythologische/spirituele verklaring.

Gerards verjaardag zelf hebben we in Dunedin doorgebracht. Mooie oude stad met veel Schotse invloeden. Als diegenen onder jullie nog weten hoe je In Bolivia  La Paz binnenreed, zo ongeveer moet je je Dunedin ook voorstellen. Van hoogte kukel je steil naar beneden tot 1 mrt. boven de waterspiegel!

 Iedereen nogmaals bedankt voor alle felicitaties per telefoon, mail of kaart voor Gerard zijn 67e verjaardag.

Na de 14e is de camper in kerstsfeer gebracht, met onbreekbare ballen, lint, sterren en geborduurde kerstengelen. De kerstsfeer, die mij de vorige twee reizen ontbrak, is er nu volop.

Wij wensen iedereen fijne kerstdagen, een goed uiteinde en een gezond 2017 toe!